20 Şubat 2015 Cuma

iPhone ve Whatsapp

Merhaba sevgili blog takipçilerim. Bu gün ne zamandır insanlara söylemek istediğim aslında fazla da teknik olmayan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bildiğiniz üzere, bir süre önce Whatsapp'ten güzel haberler geldi: artık Whatsapp'i Google Chrome tarayıcı ile web arayüzünden de kullanabileceğiz.

Web arayüzünde yeniden geliştirilmiş Whatsapp için tek eksik, Apple iPhone telefonların bu olaydan yararlanamıyor olması. Sebebi basit, multitasking.

Multitasking, yani birden çok uygulamayı aynı anda çalıştırabilme özelliği. Malesef iPhone'lar multitaskinge sahip değiller. Şimdi ilk iPhone kullananlar hatırlayacaktır, eskiden home tuşuna basıldığında uygulama doğrudan kapanırdı. Yani arka planda çalışan uygulamalar (çalıştığını sandığımız) arasında bir geçiş mümkün olmuyordu. Daha sonra iPhone 3GS modelinde bu problem giderildi tabi ki. Biz de sandık ki, multitasking geldi. Fakat işin rengi biraz daha değişikti ancak kendimizi kandırmaya devam ettik.

Sene oldu 2014'ün sonu, neredeyse 2015; iPhone 6 tanıtıldı. Büyük ekranlı ve bir çok özelliği var. Özellikle işlemci konusunda almış başını gidiyor Apple. Gerçekten performans farkı oluyor yani. Fakat hala bir multitasking yoktu...
iPhone üzerinde bir uygulama açtığınız zaman, uygulamayı kapatmadan ana ekrana döndüğünüzde o uygulamanın kapanmadığını sanıyorsunuz aslında. Fakat uygulama kapanıyor, ancak kendini swap alanına yazıyor.
Siz de uygulamanın çalıştığını zannediyorsunuz.

Hatta Whatsapp'ten iPhone sahibi olan birine bir metin yazıp gönderdiğiniz zaman o kişi Whatsapp uygulamasını açana kadar "tek tik" yani "henüz iletilmedi" olarak görüyorsunuz. Bunun sebebi de Whatsapp'in sadece bildirim servislerinin arka planda çalışabiliyor olması. Hatta navigasyon uygulamalarında eğer uygulamayı arka plana alırsanız, her açtığınızda haritanın yeniden çizildiğini görürsünüz. Bu da çoğu zaman başarılı olmaz ve yanlış yerlere yönlendirilebilirsiniz.

Yani aslında Whatsapp Web'in iPhone için olmamasının da kaynağında bunlar yatıyor. Hatta incelemelerde iPhone'lar için "arkada çalışan uygulamalar arasında geçiş testi" bile uygulanmıyor. Sebebi ise bundan dolayı.

Peki Apple neden böyle bir şey yapıyor? İsterse alâsını yapar o multitasking işlemlerinin. MacBook'lardan biliyoruz çünkü bunu.
Sebebi ise telefonlarına 1gb kadar RAM koyması. Yani telefonlarda çok az ram oluyor ve bu ram miktarı arkada çalışan güçlü uygulamaları açık tutacak seviyede değil. Yani Apple'ın multitasking koymamasının sebebinin RAM miktarlarını düşük tutmak için olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder